DCSIMG

Proposal for eight new homes in Midhurst’s old court house

NEW plans to turn the Old Court House at Midhurst into homes have been submitted to the South Downs National Park Authority.

The property, which was latterly owned by Midhurst Community Mental Health, has been empty for some time.

The original scheme to flatten the court house and build eight new flats on the sitewas refused in June this year.

It was felt the court house was one of the last standing of its type in the area.

The former court houses at both Petworth and Petersfield had been demolished, which made the Midhurst building a rarity and any development needed to be seen to preserve the existing court house building.

The new plan from Midhurst architects Boher Architecture is to refurbish the existing court house into eight new flats consisting of two one-bedroom and six two-bedroom homes.

The proposal submitted for developers Edward Hutley, aims to put back some of the original features of the building when it was first constructed, says the architect’s design statement, ‘such as windows, with the front facade being put back to its original state’.

“The rear and internal working will have a very modern cutting-edge design, using as much sustainable elements as possible.

“Timber cladding will be sourced and milled locally.”

The plan is to remodel the interior front element of the court house to create two flats in a historically-untouched shell.

In addition the side flat roof court house buildings would be remodelled, extended and improved to create another four flats.

Two more flats would be provided through new development.

The design statement says: “This is a simple proposal to reinstate the court house building through the development of a high-quality residential project.

“This has been done in such a manner compatible with the character and established appearance of the area.

“It is considered this proposed development will make a positive contribution to the existing building, by re-introducing traditional elements which will tidy the character of the area.

“Significant consideration has been given to the design and layout and great care 
and attention to existing elements.

“Where possible, any demolition of elements has been accompanied by a re-use strategy.”

 

Comments

 
 

Back to the top of the page